Kreće sezona krpelja: Detaljan vodič za bezbrižan boravak u prirodi

Kreće sezona krpelja: Detaljan vodič za bezbrižan boravak u prirodi

Krpelji su nimalo bezazlene male napasti koje čovjeku mogu zakomplicirati život poprilično opasnim bolestima. Iako su, zbog promjene klime aktivni tijekom čitave godine, s dolaskom toplijih dana krpelji su sve aktivniji - i to posebno u šumama jer se najviše zadržavaju u visokoj travi i grmlju.

Zanimljivo je da ugriz krpelja nećete osjetiti, zato je pregled tijela nakon boravka u prirodi još važniji.

Kao netko tko je osmislio jedan od najučinkovitijih prirodnih repelenata na našem tržištu koji vas štiti od krpelja, kao osoba kojoj je šuma drugi dom i koja se nagledala ugriza krpelja na sebi, djeci, prijateljima i psima - veseli me što s vama mogu podijeliti sve korisno što trebate znati o krpeljima & da bezbrižno što više uživate u šumama.

 

krpelj na cvijetu
 Izvor: Pexels.com

 

Krpelji su najaktivniji u proljeće i ljeto, no imajte na umu da su zbog promjena u klimi prisutni tijekom cijele godine. I to praktički bilo gdje, jer smo krčenjem šuma i gradnjom na područjima gdje su bile šume i livade osakatili njihova prirodna staništa. 

Krpelji vole visoku travu i grmlja, pa kada netko prolazi kroz takva područja krpelji se pomoću svojih malih kliješta zakače za njih - za odjeću ili kožu. Potom traže mjesto na koži gdje će ubosti i sisati krv. Tijekom tog procesa, krpelj može prenijeti različite bolesti.

Omiljena su im vlažnija mjesta na važem tijelu:

  • Potiljak i tjeme (posebno kod manje djece)
  • Prepone
  • Uši
  • Iza koljena
  • Oko pazuha

Mene je jednom krpelj iznenadio ubodom na leđima, tako da angažiraj pomoć sa strane za one dijelove tijela koji su teže vidljivi.

 

Kako se zaštiti od krpelja?

Iako stopostotna zaštita od krpelja nije moguća, postoji niz preventivnih mjera koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od ugriza krpelja. Evo nekoliko korisnih savjeta:

  • Prilagodite odjeću: Nosite svijetlu odjeću dugih nogavica i rukava kako biste lakše uočili eventualne krpelje. Birajte materijale koji su glatki, jer će otežati krpeljima da se zakače na vas. Također, uvucite nogavice u čarape kako biste dodatno zaštitili svoje noge.

  • Obuća: Nosite zatvorenu obuću, čak i tijekom ljetnih mjeseci, kako biste spriječili da krpelji prodru kroz otvorenu obuću.

  • Dodatna zaštita za kosu: Posebno ako imate dužu kosu, nosite kapu ili maramu kako biste zaštitili kosu od krpelja.

  • Kretanje po stazama: Hodajte po obilježenim i utabanim stazama, izbjegavajući neutabane puteve i visoku travu gdje krpelji često borave.

  • Izbjegavajte ležanje po tlu: Pokušajte izbjegavati ležanje ili sjedenje direktno na tlu, posebno u područjima gdje je moguća prisutnost krpelja.

  • Primjena repelenata: Prije odlaska u prirodu, pošpricajte se repelentnim sredstvom i nanesite ga i na odjeću kako biste odbili krpelje. Nemojte zaboraviti zaštititi i svoje ljubimce istim sredstvom.

  • Zaštita djece: Ako su djeca s vama, naučite ih kako se zaštititi od krpelja, prepoznati ih te što učiniti ako ih pronađu na svom tijelu ili tijelu prijatelja.

Nakon povratka kući: Po povratku kući, odmah skinite svu odjeću i obuću te detaljno pregledajte svoje tijelo, uključujući i mjestima gdje krpelji često borave.

 

krpelj na žutom cvijetu

 Izvor: Pexels.com

Najvažniji korak u prevenciji ugriza krpelja

Svi opisani koraci jednako su važni dio pripreme, no jedan od njih najvažniji je kada je riječ o direktnoj prevenciji uboda. Ne samo uboda, već i samog sprječavanja dolaska krpelja na naše tijelo ili tijelo naših kućnih ljubimaca.

Riječ je o repelentima koji djeluju tako da odbijaju insekte. Kao klinički fitopterapeut i osoba zaljubljena u prirodu, željela sam rješiti problem krpelja na potpuno prirodan način. I da ne smrdi. 

PROVJERI O ČEMU SE RADI

Tijekom višemjesečnog istraživanja o prirodnoj zaštiti od krpelja i komaraca, isprobavala sam raznorazne formulacije i tako je nastao Krpeljko.

Krpeljko je bezalkoholni, potpuno prirodni repelent koji odbija insekte i pruža 95% zaštitu protiv krpelja kroz otprilike četiri sata boravka u prirodi:  

  • Krpeljka mogu koristiti djeca starija od godine dana, odrasli i psi
  • siguran je za trudnice
  • bebu do godine dana pošpricati po odjeći, kolicima i sl.
  • ne ostavlja mastan trag na odjeći
  • njeguje kožu

krpeljko

 

Kako se pregledati od krpelja nakon povratka iz prirode?

Pri povratku iz prirode, obavite detaljan pregled tijela. Sjetite se, ubod krpelja ne boli. Pregledajte detaljno tjeme, uši, pazuhe, prepone, iza koljena, pupak.

  • Ako imate dugu kosu, ono što se pokazalo uspješnom praksom u mom slučaju jest da dobro protrljam tjeme, ali baš onako snažnim pokretima, kao da radim neku ubrzanu masažu tjemena na steroidima 🙂. 
  • Otuširajte se, a preporučujem da kosu operete uz jače trljanje tjemena (sam mlaz tuša ne mora nužno maknuti krpelja, zato je dobro proći rukom ili spužvicom sve dijelove tijela)
  • Detaljno pregledati svog partnera i dijete. Ako je s vama bio i kućni ljubimac, i njega pregledajte. 

Kako pravilno izvaditi krpelja?

Krenut ću od dobre vijesti – jednom kad krpelj dođe na naše tijelo (ili tijelo našeg psa) on se nekoliko sati šeće kao da je na riječkom Korzu ili splitskoj Rivi, i traži svoje idealno mjesto. I to ne za kavu sa pogledom na more, nego za – ubod. 

Jednom kad ga nađe, potrebno mu je još nekih sat vremena kako bi žalac konačno došao pod kožu.

Zašto je to dobra vijest?

Zato što imaš sasvim dovoljno vremena da se nakon svakog povratka iz prirode, čak i obližnjeg parka, detaljno pregledaš i ukloniš krpelja dok on nije stigao prenijeti zarazni virus u tijelo.

E sad, kako ga pravilno ukloniti?

 

krpelj na koži

Pincetu dezinficirajte, a krpelja uhvatite što bliže koži. Izvucite ga ravno i nježno, te ga nemojte stiskati. Mjesto uboda potpom dezinficirajte i pratite mjesto uboda kroz par dana.

U ljekarnama možete nabaviti pincete namijenjene baš uklanjanju krpelja, tako da preporučujem da ih uvijek imate kod kuće. 

Ako slučajno nakon vađenja zaostane mali dio krpelja, u većini slučajeva on će sam izaći. Vi samo pratite mjesto uboda da možete brzo reagirati u slučaju pojave nekih od simptoma.

Najvažnije je da se iz kože izvadi cijeli krpelj jer ako ga npr. samo zgnječite. on će pojačano lučiti sekret. Naravno, izvadite ga čim prije, jer je rizik od infekcije veći što je krpelj duže pričvršćen za vaše tijelo. 

 

Kada se javiti liječniku zbog krpelja?

Do zaraze nekom od opasnih bolesti nakon ugriza krpelja dolazi rijetko. U slučaju pojave simptoma uvijek se prvo javite svom obiteljskom liječniku ili pedijatru koji će potom odlučiti je li potrebno da idete na pregled specijalistu infektologu. 

Simptomi ugriza krpelja mogu nastupiti u roku od nekoliko dana, pa do mjesec dana nakon ugriza: 

- kožni osip koji je specifičan po crvenilu kružnog oblika koje blijedi u sredini

- povišena tjelesna temperatura 

- razdražljivost, tromost (kod djece)

- obratite pozornost na bolove u tijelu ili zglobovima

 

Koje bolesti prenose krpelji?

Nisu svi krpelji zarazni. Iako se nekad sa sigurnošću znalo reći gdje točno obitavaju krpelji koji šire opasnu zarazu (kontinentalna Hrvatska, dijelovi Gorskog kotara i Like) - danas to više nije slučaj. Dakle, kad nas krpelj ubode, ne možemo nikako sa sigurnošću znati je li on zaražen ili nije.

Najopasnije bolesti koje prenose krpelji i njihovi simptomi su:

1. Krpeljni meningoencefalitis

Krpeljni meningoencefalitis je upalna bolest središnjeg živčanog sustava koju prenose šumski krpelji, a koji i dalje češće obitavaju na području Gorskog kotara te između Save i Drave.

Inkubacija ove bolesti može trajati do 2 tjedna, a simptomi su slični gripi – od pojave vrućice i bolova u mišićima i kostima, pa sve do mučnina i glavobolja. Važno je napomenuti da postoji učinkovito cjepivo koje štiti od krpeljnog meningoencefalitisa. Stoga, ako često boravite u prirodi i živite na području gdje su šumski krpelji prisutni, preporučujem vam da se obratite Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i informirate se o opcijama cijepljenja.

2. Lajmska borelioza ili „bolest sa tisuću lica“

Iako krpeljni meningoencefalitis zvuči opasno, on je zapravo manje zastrašujući u usporedbi s lajmskom boreliozom.

Kratak odgovor je što je krpeljni meningoencefalitis lakše dijagnosticirati i možete se cijepiti kako biste dodatno zaštitili sebe.

No, borelioza? To je već druga priča…

Borelioza je bolest koja je izuzetno teško dijagnosticirati. Karakteristični simptomi, poput većeg koncentričnog osipa ili crvenila na koži te bolova oko mjesta uboda, mogu potpuno izostati.

Lajmska borelioza prolazi kroz tri faze razvoja, a antibioticima se najuspješnije liječe prve dvije. Prva faza često prolazi gotovo neprimijećeno s blagim simptomima, dok u kasnijim fazama može dovesti do artritisa, upale srčanog mišića i živčanog sustava, pa čak i invaliditeta.

Cjepivo za boreliozu ne postoji, pa se obiteljski liječnici u Hrvatskoj često odlučuju za preventivnu terapiju antibioticima kako bi se eventualna zaraza suzbila već u početnoj fazi.

3. Mediteranska pjegava groznica

Kao što samo ime sugerira, mediteranska pjegava groznica, koju prenose krpelji, često se javlja u mediteranskim područjima, a posebno je uobičajena u okolici Zadra i Splita. 

Ovu bolest prenosi smeđi pseći krpelj i uglavnom se javlja sezonski, tijekom proljeća i ljeta.

Inkubacija pjegave groznice traje nešto kraće, do tjedan dana, a simptomi uključuju glavobolju, bolove i groznicu. 

Nakon petog dana, po tijelu se pojavljuje tamno crveni osip u obliku pjega i kvržica koji može trajati dva do tri tjedna. Liječenje se uspješno provodi antibioticima, ali važno je odmah kontaktirati liječnika čim se pojave prvi simptomi.

4. Piroplazmoza (Babezioza)

U samom srcu grada Zagreba, kao i duž rijeka Save, evidentiran je porast slučajeva zaraze piroplazmozom koju prenose krpelji šikare. Iako ova zaraza nije opasna za ljude, za naše četveronožne prijatelje, posebno pse, može biti fatalna.

Piroplazmoza uzrokuje uništavanje crvenih krvnih stanica, što može imati smrtonosne posljedice ako se ne otkrije na vrijeme. Inkubacijsko razdoblje je kratko, oko 5 dana, ali prvi simptomi poput smanjene energije i gubitka apetita često prolaze nezamijećeni od strane vlasnika. Stoga, ako primijetite krv u urinu, proljev ili povraćanje kod vašeg ljubimca, odmah kontaktirajte veterinara.

Budite oprezni i brzo reagirajte kako biste zaštitili svoje ljubimce od ove ozbiljne bolesti.

NABAVI SVOJU BOČICU KRPELJKA NA VRIJEME!

 

O autorici

Martina Tuta, klinički fitoterapeut i vlasnica Biljkoljupke

Biografija