Proljetnice - koliko ih dobro poznaješ? A tek njihovu ljekovitu moć?

Proljetnice - koliko ih dobro poznaješ? A tek njihovu ljekovitu moć?

Još otkako sam bila dijete, proljeće je za mene bilo vrijeme za avanturu i istraživanje! Sjećam se kako bi me probudio miris svježeg proljetnog zraka i  kao prava mala istraživačica, nisam mogla dočekati da se igram u našem vrtu, okružena prvima pupoljcima i cvjetićima koji bi provirili iz zemlje.

Dok bih trčkarala oko kuće, fascinirana svakim novim otkrićem, shvaćala sam koliko je priroda nevjerojatna. Svaka proljetnica, svaki cvijet, nosio je svoju priču o obnovi i ljepoti koja je, nakon duge zime, bila neizbježna.

Tih dana naučila sam koliko je važno cijeniti sve što priroda nudi. I danas, dok se proljeće polako budi i poziva nas van, osjećam istu uzbuđenost kao i tada. Svaki cvijet, svaka biljka koja raste uz put, nosi sa sobom bogatstvo ljekovitosti i okusa.

Pa, dok se priroda budi iz zimskog sna, pozivam i vas da se pridružite istraživanju ovog divnog svijeta proljetnica. 

 

Biljkoljupa bere proljetnice

Ali prije toga- važno je biti oprezan pri branju biljaka. Neke od njih mogu biti otrovne, a neke su zakonom zaštićene kao ugrožene vrste. Beremo samo nadzemne dijelove biljaka i to na prirodnim staništima daleko od zagađenja.

Biljke iz ovog vodiča mogu se sigurno brati, pa krenimo redom.

Proljetni jaglac i Rani jaglac - jednostavno pripremi sirup protiv kašlja

Biljkoljupka Jaglac

Proljetni jaglaci nas lako vrate u djetinjstvo ali jeste li znali da su jaglaci odličan saveznik u borbi za imunitet, i kod djece i kod odraslih, a posebno su efikasni u borbi s napornim kašljem?

Cijela biljka, od korijena do cvjetova, ima ljekovita svojstva i može se pronaći gotovo posvuda a jedan od omiljenih načina konzumacije za mnoge je sirup koji se može pripremiti vrlo jednostavno. 

Biljkoljupa prirodni čaj od jaglaca

KAKO PRIPREMITI SIRUP OD JAGLACA

U sterilnu staklenku slažemo red cvjetova i listova, pa red šećera, rotirajući ih do vrha staklenke. Staklenku dobro zatvorimo i stavimo na toplo osunčano mjesto, svakodnevno je protresajući. 

Nakon otprilike 4 tjedna, sirup je spreman za procjeđivanje kroz sterilnu gazu te skladištenje u pasterizirane staklene posude. Nekoliko jušnih žlica dnevno za odrasle ili nekoliko čajnih žličica dnevno za djecu pomoći će kod bronhitisa i kašlja te umiriti iritiranu sluznicu grla.

Osim sirupa, jaglaci mogu biti i jestivo bilje ali samo korijen koji se može koristiti za pripremi čaja. Korijen se stavlja u kipuću vodu i kuha oko 15 minuta, nakon čega se cijedi i pije na gutljaje tijekom dana.

Jaglace možemo pronaći u listopadnim šumama u kontinentalnoj i primorskoj Hrvatskoj.

Ali oprez! Danas se jaglac, kao i još neke proljetnice mogu pronaći i u vrtnim centrima te kupiti kao hortikulturalni ukras. No, imajte na umu da su to kultivari i samim time nisu ljekovite biljke te ih kao takve nemojte ni konzumirati.

Plućnjak - pripremi čaj koji ćete spasiti prehlade

Biljkoljupka plućnjak u proljeće

Plućnjak, s svojim zanimljivim listom podsjeća na plućne alveole, ali njegova ljepota nije jedina prednost koju posjeduje. Kao proljetnica s prekrasnim cvjetovima, koristi se za liječenje prehlade, viroza ili upala pluća, čak i preventivno.

Sušeni listovi su najčešći izbor za pripremu čaja. Čaj se priprema tako da se 2-3 grama suhih listova prelije kipućom vodom i ostave da odstoje oko 5-7 minuta prije cijeđenja i pijenja.

Čaj od plućnjaka odlično se slaže s medom od kadulje te tako može pomoći kod tegoba s dišnim putovima.

Sušeni listovi plućnjaka Biljkoljupka

Plućnjak možemo pronaći u  svijetlim listopadnim i mješovitim šumama, uz putove, na vlažnim i sjenovitim mjestima, uz rijeke, potoke…  

Podbjel- biljka koju ćeš rado dodati u salatu

Biljkoljupka podbjel u proljeće

Jedan je od prvih vijesnika proljeća koji se može koristiti na različite načine, poput pripreme čaja, sirupa ili tinkture od cvjetova ili listova. 

Meni je najdraži način uključiti ga u salatu. Da, podbjel je jestivo bilje a okus cvjetova je izrazito aromatičan!

Zbog visokog sadržaja alkaloida, ne preporučuje se pretjerana konzumacija, pa je dodavanje svježih cvjetova u salatu odličan način da se iskoristi njegova ljekovitost. 

Biljkoljupka salata od podbjela

 

Osim toga, možete dodati i listove maslačka i trputca za dodatnu hranjivu vrijednost. 

Cvjetovi podbjela dodatno obogaćuju salatu svojim karakterističnim okusom koji će vas iznenaditi. Salatu možete jesti kao glavno jelo ili kao prilog uz mesna jela ili tjesteninu. 

Podbjel tražite na vlažnim livadama, uz obale rijeka, izvora i potoka te na šljunkovitim nasipima.

Crni sljez kao zamjena špinatu ili blitvi

Biljkoljupka crni sljez u proljeće

Crni sljez je predivan primjer biljke koju obično smatramo korovom dok ne istražimo njegove blagodati. Tek tada se otvara novi svijet pred nama!

Možemo ga pronaći i u gradovima no oprezno - umjesto uz ceste, istražite sigurna mjesta u prirodi.

Osim kao čaj ili sirup za dišne tegobe, listove crnog sljeza možemo pripremiti kao ukusnu blitvu. Blanširamo ih, dodamo začine i maslinovo ulje, i dobijemo lagani obrok bogat vitaminima.

Biljkoljupka čaj od crnog sljeza

Bogatstvo vitamina C, kalcija i karotena crni sljez čini korisnim dodatkom jelima, pružajući podršku našem zdravlju. 

Potražite ga doslovno svugdje - uz ceste, kuće, njive ili vrtove.

Mirisna ljubica, viola odorata

Biljkoljupka mirisna ljubica u proljeće

Svi smo je još kao djeca upoznali, mnogi od nas su je brali, ali jeste li svjesni njezine ljekovitosti?

Osim što se već desetljećima koristi u parfemskoj industriji, mirisna ljubica je princeza u svijetu ljekovitog bilja: može poslužiti kao prva pomoć kod grlobolje i bronhitisa. 

No najbolji način upotrebe je priprema čaja od njezinih listova i cvjetova što je čini i jestivom biljkom.

Ljubica je korisna i za našu kožu: od svježih cvjetova ljubice možemo napraviti uljni macerat. 

ULJNI MACERAT OD LJUBICE

Stavite punu šaku cvjetova mirisne ljubice u steriliziranu staklenku i prekrijte ih baznim uljem, poput hladno prešanog ulja lješnjaka ili badema. Ostavite na sunčanom mjestu tjedan dana, zatim procijedite i koristite kao serum za njegu lica, vrata i dekoltea ili za suhe dijelove kože. 

Ako ne dodate CO2 ekstrakt ružmarina i vitamin E, potrošite ga u roku od nekoliko dana da biste spriječili razvoj mikroorganizama.

Biljkoljupka uljni serum od ljubice

Ljubice možete pronaći posvuda, no ukoliko ih berete za daljnju upotrebu, nek to bude dalje od prometnica, u prirodi.

I na kraju, podijelit ću s vama jedan *poseban* recept koji upotpunjuje ovaj mini vodič - kristalizirani cvjetovi ljubice!

Snjegoljubica - počasti se ljubicama

Svježe ubrane cvjetove ljubice (bez peteljki) stavimo na papir za pečenje i odvojimo svaki pojedini cvijet. Od jednog jaja zamutimo bjelanjak dok ne postane pjenast te tom smjesom, uz pomoć čistog kista, premazujemo cvjetove ljubice. 

Potom svaki cvijet pospemo bijelim šećerom te pažljivo stavljamo na srednju rešetku prethodno ugrijane pećnice. 

Pećnica nek’ bude ugrijana na najnižoj temperaturi, a nakon što papir sa cvjetovima stavimo na rešetku, pokrijemo ga sa još jednim slojem papira za pečenje. 

Pećnicu potom ostavljamo blago otvorenih vrata i čekamo da se cvjetovi posuše. 

Jednom posušene, kristalizirane cvjetove ljubice spremamo u hermetički zatvorene posude i koristimo kod ukrašavanja slatkih jela, primjerice sladoleda, kolača…ali i kao neobični dodatak ljetnim koktelima. 

Biljkoljupka desert od ljubica

Vjerujem da će vas ovaj kratki vodič inspirirati da promatrate vaše šetnje u prirodi na potpuno novi način - onaj koji donosi divne koristi za vaše fizičko i mentalno blagostanje.

Ovo je tek početak istraživanja u bogatom svijetu proljetnica i jestivog, ljekovitog bilja. Nisu sve biljke spomenute, poput medvjeđeg luka, i to s razlogom. Identifikacija može biti izazovna, a zbog sličnosti s otrovnim vrstama, može biti i opasna.

Berite biljke s pažnjom, samo one koje sigurno prepoznajete ili uz pomoć iskusnog berača.

No, nemojte se obeshrabriti. Potičem vas da promatrate prirodu s novim očima i shvatite njezinu važnost i ugroženost. Proljeće je savršeno vrijeme za početak istraživanja.

Također, pozivam vas da pratite najave naših interaktivnih radionica kako na web stranici tako i na društvenim mrežama, a kako bi prvi na vrijeme saznali sve važne informacije - pretplatite se na naš newsletter.

Biljkoljupka u prirodi

O autorici

Martina Tuta, klinički fitoterapeut i vlasnica Biljkoljupke

Biografija