Kako ojačati imunitet: Vitamini, suplementi i moćne biljke za bolju imunost

Kako ojačati imunitet: Vitamini, suplementi i moćne biljke za bolju imunost

Dosadilo ti je da te svake zime pogodi neka boleština, ili da svaka viroza traje duže nego što bi trebala i potpuno te iscrpi? 

Djeca ti svaki drugi, treći tjedan ostaju doma zbog razmjene virusa i bakterija iz vrtića ili škole?

Zvuči poznato, zar ne?

Razumijem te u potpunosti!

Ali budi bez brige, jer pokazat ću ti kako kroz male, svakodnevne prakse možeš osigurati snažniji imunitet tijekom cijele godine.

👀 A na dnu teksta čeka te recept kako ispravno skuhati čaj od đumbira.

First things first - Balansiran imunitet

Imunitet, odnosno imunost, obrambeni je mehanizam koji nas štiti od vanjskih agresora poput virusa, bakterija i drugih patogena, tako da proizvodi imunosni odgovor prilikom doticaja s njima. 

Imunost čini jedan od najsloženijih sustava u našem tijelu, zato i volim njegovom osnaživanju pristupiti holistički.

Za tebe sam stoga pripremila popis s lako primjenjivim i učinkovitim promjenama, koje će tvoj imunosni sustav (i tvoja obitelj) zavoljeti.

5 (skoro) besplatnih načina kako ojačati imunitet u hladnijim danima 

1. ”Eat the rainbow”! 🌈 - jedi raznoliku, šarenu, sezonsku hranu. Na vidljivo mjesto stavi bundevu, češnjak, jabuke, mandarine, naranče, limune, šipak, đumbir, orašaste plodove i sjemenke.

Nemoj zaboraviti pripremati dovoljno proteina (meso, riba, grahorice, tofu, jaja) i zdravih masnoća (avokado, maslinovo ulje…).

Dodaj fermentiranu hranu poput kefira i kiselog kupusa. Uvrsti svakodnevno probiotike LGG i BB12 kao potporu svom mikrobiomu. 

Istraživanja pokazuju da oni koji jedu 30 različitih biljaka tjedno imaju više dobrih bakterija u crijevima, a zdrava probava je temelj snažnog imuniteta

Smanji visoko procesuiranu hranu. Nije problem što čips nema nikakvu nutritivnu vrijednost (osim one duševne 😋) već što uništava dobre bakterije u crijevima.

2. Svjež zrak svaki dan 🚶‍♀️- boravak na svježem zraku povoljno djeluje na imunitet. Najvažnije je da pronađeš ono u čemu uživaš (plivanje, šetanje, trčanje, nordijsko hodanje, planinarenje…). Sigurno ćeš tako potaknuti i ostale ukućane na sport (ili oni tebe 🤭).

I ne pokušavaj se izvlačiti na loše vrijeme 🤣. Ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća! 😉

3. Dovoljno sna 💤 - znam da je slatko opustiti se navečer uz serije ili film, ali pokušaj spavati barem sedam sati i tvoji će ti hormoni biti zahvalni. Stvori si večernju rutinu kojoj ćeš se veseliti. Ako ti zatreba prirodna pomoć za bolji san, istraži našu tinkturu Carstvo snova.

4. Opuštanje i punjenje baterija - umjesto da ti pametujem s onom: "smanji stres", preporučit ću ti da osvijestiš sve ono što te veseli – šetnje, druženje s prijateljima, masaža, spa vikend s frendicom, dejt s mužem dok netko drugi preuzme čuvanje djece ili vikend putovanje. Puno dobre zabave i smijeha - to znaš da ti paše 🥰 , a smijeh čuva tvoje zdravlje.

5. Podrška iz prirode - svakodnevno uživaj u domaćim čajevima, a za dodatnu podršku probaj našu tinkturu Abrakadabra Senior koja prirodnim putem jača imunitet, smanjuje intenzitet bolesti i ubrzava oporavak.

Što uzimati od suplemenata za dobar imunitet?

Vitamin D: suplementacija je potrebna gotovo svima u Hrvatskoj, i ne - nije vam dovoljna samo šetnja po suncu. Vitamin D bitan je za balansirani imunitet, a njegov kronični nedostatak u tijelu pogoduje češćim obolijevanjima.

Ovaj se vitamin najviše skladišti u masnom tkivu što znači da pretile osobe trebaju veće doze. Iznimno je bitan i zbog biosinteze serotonina, pa je važno da ga uzimaju osobe koje imaju problema s anksioznošću ili depresijom.

U svakom slučaju, zamolite obiteljskog liječnika da vam da uputnicu za kontrolu vitamina D i onda ćete točno znati njegovu razinu i moći krenuti sa suplementacijom. Ne zaboravite ga davati i djeci.

Cink: njega ima smisla davati na početku infekcije, kada osjećamo da nas hvata prehlada, a ne treba ga uzimati preventivno. Dakle, na početku prehlade ne trošite novac na Aspirin C, već uzimajte cink. Najviše ga ima u mesu i školjkašima, mahunarkama, sjemenkama konoplje, orašidima…

Omega 3 masne kiseline: preporučuje se najčešće suplementacija Omega 3 (njezine EPA i DHA kiseline), u količini od 250 do 1000 mg dnevno, i to posebno u trudnoći, sportašima, pretilim osobama, u postpartumu, menopauzi, ali i kod kardiovaskularnih problema. Ulje konoplje ima najbolji omjer omega 3 i 6 masnih kiselina.

Savjeti kako ojačati dječji imunitet 

Djeca su posebno osjetljiva na sezonske prehlade, posebno zbog boravka u vrtićima i školama. 

Bez previše kompliciranja - kada je u pitanju balansirani imunitet, sve što vrijedi za odrasle, vrijedi i za djecu:

  • cjelovita prehrana
  • san
  • boravak na zraku
  • vitamin D
  • Omega 3

Uz sve to, mame imaju izvrsna iskustva s našom omiljenom Abrakadabrom za djecu - tinkturom koja pruža imuno zaštitu djeci starijoj od godine dana, a koja djeluje balansirajuće na stanice imuniteta. Slatkastog je okusa i djeca ju bez problema uzimaju. 

U svrhu preventive, definitivno redovito manjoj djeci ispirite nosiće fiziološkom otopinom. Ne čekajte da dijete bude bolesno, već čim uočite da krene makar i lagano šmrcanje (ili se ujutro probudi s punim nosićem) odmah mu isperite nosić. Ovim možete uspješno spriječiti upale uha, a ujedno održavate čistoću i vlažnost.

I naravno, ne zaboravimo na možda i najvažniju stvar za opće zdravlje tvog djeteta: tvoja prisutnost i ljubav ♥️.  

Povratak prirodi za jači imunitet

Priroda nam doista nudi sve što trebamo za jačanje imuniteta, samo biljkama moramo dati malo više vremena da odrade svoj posao. Ali one zato svoj posao rade vrhunski. 

Abrakadabra Senior i Abrakadabra za djecu su dokaz upravo tome. Njihovi glavni sastojci su zaslužni zašto uspješno pomažu balansiranju tvog imuniteta, i imuniteta tvoje djece:

  • Korijen ehinacee (Echinacea purpurea) – Ehinaceja je jedna od najpoznatijih biljaka za jačanje imuniteta, a mnoge kliničke studije potvrđuju njezino antivirusno djelovanje. Ona sprječava prodiranje mikroba u zdrave stanice tako da virusi i bakterije ne mogu uspostaviti uporište u organizmu. Dakle, djeluje kao imunomodulator, što znači da pomaže uravnotežiti i potaknuti imunološki odgovor, osobito kod respiratornih infekcija poput prehlade i gripe. 
  • Samonikli vlasnati bušin (Cistus incanus) iz Istre – pruža snažnu podršku imunološkom sustavu zahvaljujući svom bogatstvu polifenola i imunomodulacijskim svojstvima. Ova biljka djeluje antivirusno i antibakterijski, a njegovo protuupalno djelovanje i sposobnost jačanja respiratornog sustava čine ga idealnim prirodnim saveznikom u borbi protiv sezonskih prehlada. Sjajno je i što ujedno pomaže organizmu da se oslobodi nakupljenih toksina i štetnih tvari te jača crijevnu mikrofloru.
  • Plod crne bazge (Sambucus nigra) – Brz i efikasan u borbi protiv virusa, često se koristi u ranim fazama jer smanjuje trajanje simptoma i ubrzava oporavak. Bogat je antioksidansima, vitaminom C i bioflavonoidima. 
  • Cvijet nevena (Calendula officinalis) – poznat je po svojim snažnim protumikrobnim i protuupalnim svojstvima. Uspješno ubrzava proces regeneracije sluznica, koje su ključne u borbi protiv respiratornih infekcija. Njegova sposobnost da potiče obnovu tkiva čini ga idealnim za smirivanje iritacija grla, pluća i probavnog sustava. Redovita upotreba nevena može pomoći održati zdravu barijeru protiv ulaska patogena u tijelo i spriječiti infekcije.

Ostale biljke imuniteta 

Kopriva: ona čisti i drenira naše bubrege, a bubreg je glavni čistač u tijelu. Ona dovodi svježi kisik u stanice, bogata je vitaminima, mineralima i željezom.

Konopljuša: ima antibakterijsko i antigljivično djelovanje i sjajna je za prevenciju i prvu obranu imuniteta.

Bijela imela: potiče proizvodnju serotonina, tj. podiže raspoloženje. Čarobna biljka koja djeluje na imunitet na divan način, a najcjenjenija je ona koja raste na hrastu, a listovi se beru u kasnu jesen i ranu zimu.

Recept za čaj od đumbira 

Za kraj ti donosim recept za čaj od đumbira koji neka bude vaš neizostavan obiteljski napitak u hladnijim danima.  Važno je ispravno skuhati čaj i znati adekvatne doze, da bi iz biljaka izvukli ono najbolje. 

Đumbir je sjajan jer potiče znojenje, grije iznutra i djeluje antiupalno, antigljivično i antivirusno. 

Ovim receptom ćeš najbolje iskoristiti njegove dobrobiti:

  • cca 5 cm svježeg đumbira korijena oguliti, izrezati na ploškice i kuhati u 500 ml kipuće vode 20-ak minuta. 
  • procijediti, dodati po želji limun i med, piti na gutljaje kroz dan

I za kraj, vjerujem da će tvoj imunitet obožavati prijedloge ovih malih, pozitivnih, promjena. Kreni polako i opušteno, ali samo - kreni. 

Hvala ti što si tu!

O autorici

Martina Tuta, klinički fitoterapeut i vlasnica Biljkoljupke

Biografija