Zašto je tinktura bijele imele toliko moćan saveznik našeg zdravlja?

Zašto je tinktura bijele imele toliko moćan saveznik našeg zdravlja?

Bijela imela.

Biljka čarobnih svojstava koju su izrazito cijenili stari Kelti. Njihovi svećenici Druidi smatrali su je svetom, vjerujući kako ona potiče plodnost kod žena i bračnu, ljubavnu sreću. Zato je bila česti ukras u svakom domu, a taj se drevni običaj, doduše u nešto izmijenjenom obliku, zadržao i u suvremenom dobu kada grančice imele stavljamo ispod ulaznih vrata u vrijeme Adventa, kako bi potaknuli onu najljepšu ljudsku emociju – ljubav.

No, je li bijela imela zaista toliko čarobna i za koje se tegobe danas koristi?

Suvremena fitoterapija, predvođena austrijskim antropozofom Rudolfom Steinerom, utemeljiteljem Waldorfske škole i biodinamičke poljoprivrede, stavlja bijelu imelu na sam tron ljekovitog samoniklog bilja, osobito zbog njezinog antitumorskog i imuno-stimulirajućeg djelovanja.

Naime, Steiner je godinama holistički proučavao bijelu imelu, kao polunametnika koji u obliku zimzelenog grma živi visoko u krošnjama stabala. Početkom 20. stoljeća stvorio je Iscador, injekciju ekstrakta bijele imele, koji je s godinama postao i službeno priznatim antitumorskim lijekom od strane njemačkih i austrijskih znanstvenih institucija.

Osobito se, zbog svojih aktivnih sastojaka visco-toksina i lektina, bijela imela pokazala učinkovitom kod tumora jajnika, rodnice, dojki, mjehura, želuca, debelog crijeva, bronhija i grla.

bijela imela

Ono što je mene osobno fasciniralo je koliko potentnost same imele varira o njezinom drvu-domaćinu. Tako se, primjerice, najcjenjenija smatra bijela imela ubrana sa hrasta i topole, dok su sekundarne opcije stabla plemenitih voćki, poput jabuke ili šljive.

Možete onda samo zamisliti koliko sam bila ushićena kada sam ove zime duboko u šumama Ćićarije pronašla grm imele upravo u krošnjama hrasta.

Od mladih sam grančica, koje se, prema užancama fitoterapije, skupljaju ili u prosincu ili u ožujku, napravila alkoholnu tinkturu koju osobito preporučujem piti zimi te na prelasku godišnjih doba, jer osim svog poznatog antitumorskog djelovanja, bijela imela djeluje kao jaki stimulator imuniteta, što je osobito važno u sezonama gripe, viroza i prehlada.

Ukoliko ste jedan od „sretnika“ koji je, poput mene, prebolio i virus Covida, ne bi bilo zgorega napraviti tromjesečnu kuru tinkturom bijele imele, kako bi ojačali organizam i osnažili prirodni imunitet tjelesnih stanica.

Naime, za razliku od nekih biljaka koje nam nude gotovo trenutni blagotvorni učinak na organizam, kao što je to, primjerice, valerijana, menta ili stolisnik, bijela imela pripada onom ljekovitom bilju koje bismo trebali redovito uzimati kroz 3-6 mjesečni period kako bi ona u potpunosti mogla ostvariti svoj učinak u smislu stimulacije imuniteta ili antitumorskog djelovanja.

Pored svega navedenog, tinktura bijele imele djelovati će blagotvorno i kod sljedećih tegoba:

- Dijabetes (regulira rad gušterače)

- Problemi sa krvnim tlakom (prirodno povisuje niski te snižava visoki tlak)

- Zujanje u ušima, smetnje vida (olakšava simptome)

- Klimakterij (ublažava simptome hormonalnog disbalansa)

Kao da ovi svi blagotvorni učinci nisu dovoljni, valja napomenuti kako imela stimulira izlučivanje endorfina, zbog čega je često na glasu kao biljka sreće i životne radosti.

Treba li još koji razlog više da ovoj čarobnoj biljci starih Kelta ne pružimo šansu da nam popravi narušeno psihofizičko zdravlje i stanje organizma?

I think not.

Tinkturu bijele imele potraži u Biljkoljupkinom web shopu jer su zalihe, kao i uvijek, ograničene 😊.

Upozorenje:

Tinkturu bijele imele ne smiju konzumirati trudnice, mala djeca i dojilje.

Ukoliko ste kronični bolesnik ili bolujete od karcinoma, svakako se prije uzimanja tinkture bijele imele savjetujte sa svojim liječnikom.

O autorici

Martina Tuta, klinički fitoterapeut i vlasnica Biljkoljupke

Biografija