5 jednostavnih načina za prirodno podizanje imuniteta u jesen

5 jednostavnih načina za prirodno podizanje imuniteta u jesen

Imunitet. Osam čarobnih slova u jednoj riječi koja dobivaju obilježja svetoga Grala svake jeseni i zime, onda kada naše tijelo postaje najranjivije na podražaje iz okoline.

Prirodno podizanje imuniteta zvuči jednostavno i samoobjašnjivo jer bi to tako i trebalo biti, u nekom idealnom svijetu.

No, svijet u kojem živimo daleko je od definicije idealnog. Ipak, evo jednog suuuuper tajnog recepta za uspješnost: dosljednost! Naime, tjelesni imunitet valja sustavno graditi cijele godine, a ne samo onda kada je već 5 do 12.

Jednostavno rečeno, ne postoji čarobni štapić, tinktura, eliksir, melat, čaj ili nešto treće što će nas nakon jednog uzimanja dovesti u svojevrsno Superman stanje.

Što učiniti ako nismo bili toliko samodisciplinirani? Ima li šanse za nas, vječne i neprikosnovene kampanjce? IMA! Jer, kako se često u narodu kaže – Bolje ikad nego nikad. Ovu svima dobro znanu izreku možemo u potpunosti preslikati i na preparate od samoniklog, divljeg ljekovitog bilja.

Dakle: dani su kraći, noći duže, viroze haraju vrtićima (ovdje pogledaj ebook kako ljekovitim biljem dati potporu dječjem imunitetu), školama i uredima, a mi ćemo poduzeti sve kako bi izbjegli ležanje u krevetu pod visokom temperaturom, ispuhujući nos poput kakve raštimane trube, naravno, na sveopće „zadovoljstvo“ naših ukućana.

Što nam je činiti kako bi to pokušali spriječiti, a da taj pristup isključuje uzimanje kojekakvih sintetički dobivenih suplemenata, za koje ionako ne znamo hoće li nam ih tijelo apsorbirati ili ne?

Dobra je vijest ta da su nam darovi iz Prirode uvijek dostupni, a znamo da Priroda zna najbolje. Ljekovitog je bilja izuzetno mnogo (i odlično je da je tako), stoga se ponekad čini kako je teško izabrati pravu biljku za sebe.

Kako bih te riješila nedoumica i muka po odabiru, donosim ti svoj osobni izbor jesenskih biljnih favorita koji osnažuju i okrepljuje duh i tijelo upravo sada kada je to najpotrebnije.

Evo o kojim je biljkama riječ:

1. Kopriva (Urtica dioica L.)

Kopriva je, zbog svoje „peckave“ vanjštine i brzog širenja vrtom, vrlo omražena biljka. Možda je i bolje da je tako, jer kad bi svi spoznali njezinu korisnost za ljudski organizam, vrlo vjerojatno bi bila izbrisana sa lica zemlje.

Ova samonikla trajnica iz porodice usnatica obnavlja tijelo na staničnom nivou, jedna je od rijetkih biljaka koje istodobno dreniraju i hrane naše bubrege, izrazito je jak diuretik.

Kopriva će blagotvorno djelovati na problematičnu kožu sklonu upalama, probleme sa vlasištem i ispadanjem kose, a pokazala se djelotvornom i kod osoba koje pate od različitih oblika alergija i alergijskih astmi.

Ona će, zbog svog diuretskog djelovanja, sniziti visoki krvni tlak, a zbog svog zemljastog okusa biti će jednostavnija za upotrebu u obliku tinkture, odnosno biljnih kapi

2. Slatki pelin (Artemisia annua)

Slatki pelin postao je hit sezone jesen/zima 2020., ponajviše zaslugom njemačkih znanstvenika koji su otkrili njegova ljekovita svojstva u borbi sa SARS-COVID2 virusom.

No, sve i da maknemo ova istraživanja po strani, ostaje nam biljka koja se već tisućljećima (da, tisućljećima) uspješno koristi u istočnjačkoj tradicionalnoj medicini kao sredstvo za tretiranje gripe i malarije.

Slatki pelin divnog je mirisa i gorkastog okusa a njegova se ekstrakcija ljekovitih tvari najuspješnije aktivira u alkoholnom mediju, stoga preporučujem konzumiranje ove biljke u obliku tinkture.

Ova biljka tradicionalno je posvećena Artemidi, grčkoj božici mjeseca, lova, šume i životinja. Posjeduje izrazita antivirusna i antimikrobna svojstva, jača sveopći imunitet tijela te se stoga nameće kao logičan izbor ljekovitog pripravka u sezoni virusa i prehlada.

 

3. Lipa (Tilia)

Drvo lipe opjevano je u mnogim pjesmama, a stari su ga Slaveni smatrali svetim te je stoga ono i prisutno u mnogim drvoredima i parkovima diljem naše zemlje. Naime, naši su preci vjerovali kako se u krošnjama lipe krije božica Vida, zaštitnica ljubavi i bračne zajednice, stoga su je i sadili doslovce gdje god su stigli.

Blagotvorni učinci lipe najviše se odlikuju u njezinom djelovanju na gornji dišni sustav gdje, poput melema, djeluje na probleme poput kašlja, groznice, bolova u plućima i slično. Za potpuni učinak, zasladite čaj kvalitetnim medom od lipe.

Čaj od lipe potaknut će znojenje, a uputno ga je uzimati i kod stanja općeg te kroničnog umora.

 

4. Primorski Vrisak (Satureja montana)

Dobro se sjećam trenutka u kojem sam svojim mirisnim osjetilnim pupoljcima priuštila miris primorskog vriska u cvatu. Ljudi moji, koja mirisna rapsodija! Teško je dočarati notu tog mirisa jer ne postoji niti jedan sličan njemu.

Primorski vrisak samonikli je stanovnik suhih, kamenitih livada naših otoka i priobalja te je podjednako cijenjen i u fitoterapiji i u kulinarstvu.

Njegovi su listovi i cvjetovi glavni sastojak popularnog provansalskog začina, a čak i samostalno upotrijebljen dati će odličnu aromu jelima od mesa te raznovrsnim rižotima.

Maknemo li kuhaču po strani, valja naglasiti antibakterijski i antivirusni karakter ove miomirisne biljke koja postaje snažni saveznik prirodnog podizanja imuniteta.

Tako ćemo primorski vrisak rado uzimati u obliku čaja, bilo za prevenciju prehlada i viroza, bilo za inhalaciju ukoliko muku mučimo sa bolnim i upaljenim sinusima.

Njegove se ljekovite stvari najbolje ekstrahiraju u hidrofilnim medijima, stoga je čaj idealan izbor, a u njegovu ćeš se aromu zaljubiti na prvi njuh.

 

5. Prava broćika/ivanjsko cvijeće (Galium verum)

Za mene ne postoji ljepše žuto cvijeće od cvijeta suncokreta i broćike. No, kako broćiku krasi i čaroban medeni miris, jasno je tko ovdje odnosi titulu pobjednika.

Broćika je predmet mnogih znanstvenih istraživanja, a ona su već i potvrdila da njezin cvijet obiluje vrijednim spojevima poput fenola, triterpena, aukubina i saponina.

Ljekovito samoniklo bilje u pravilu djeluje na jedan do dva sustava u tijelu, no broćika djeluje čak na njih pet!

Ona će tako pozitivno djelovati na:

- zdravlje kože

- gornjih dišnih puteva

- blago će čistiti bubrege te lagano drenirati jetru i gušteraču, pritom stvarajući uvjete za obnovu njihovih stanica.

- Posljednje (ali ne i manje važno), čaj od broćike pružit će umirujući učinak na centralni živčani sustav i mišiće, stoga se njegova konzumacija preporučuje uvečer, poslije napornih treninga, iscrpljujućeg i stresnog dana kada je tijelo i um potrebno umiriti prije odlaska na spavanje.

Broćikom sam zaokružila prikaz svojih jesenskih biljnih favorita u kojem sam ti predstavila veliku Petoricu, pet mušketira iz Prirode za kojima posežem prije bilo kakvih lijekova.

Pozivam te da isprobaš barem neke iz društva velike Petorice, da uživaš u njihovim mirisima, bojama i okusima.

Ne zaboravi, pritom, kako je ispijanje čaja i tinktura svojevrsni ritualni čin. Neka ti trenuci budu usmjereni samo na tebe i osjeti kako se svakim gutljajem tvoje tijelo i duh osnažuju, regeneriraju, oživljuju.

Osjeti snagu Prirode.

Tvoja,

Biljkoljupka

O autorici

Martina Tuta, klinički fitoterapeut i vlasnica Biljkoljupke

Biografija