Djevojka bere lavandu

5 načina kako naučiti sve što te zanima o ljekovitom bilju - vodič za potpune početnike

Zamišljam kako tvoja priča ide otprilike ovako…

  1. Nalaziš se na livadi, u nekoj divnoj šumi ili možda čak u okolici tvoga stana, u lokalnom parku – promatraš bilje oko sebe i misliš si pa dobro, zašto ja oko sebe vidim samo travu i svaki mi cvijet je skoro pa isti. O, biologijo, zašto mi ovako vraćaš za sve one sate na kojima sam ti posvećivala premalo pažnje, zašto?!
  1. Svakakve te brige more, bilo fizičke, bilo psihičke ali tablete više ne dolaze u obzir. Okrećeš se prirodi i prirodnom, dane provodiš na svježem zraku, jedeš zdravo, paziš na gluten, na tri velika bijela zla, na organsko porijeklo ananasa koji je sav mirišljav doputovao sa dalekog Mauricijusa ali… nešto nedostaje. Znaš da ti je kamilica pomagala kod bolova u želucu još od malena, da menta nije samo nešto što konzumiraš u žvakama i da sirup od borovih iglica pomaže kod dosadnog kašlja i bolova u grlu. No, želiš znati više!

Priča je, naravno, još mnogo, no ove su po mom iskustvu nekako najčešće.

Znatiželja je sastavni dio našeg bića, kao i volja za učenjem. Još kad to učenje doprinosi našem psihofizičkom zdravlju, motivacija je kudikamo veća!

Samoniklo ljekovito bilje na ovoj je planeti puno duže nego ljudska vrsta, no postoje dokazi o tome kako su mnoge drevne civilizacije uvelike koristile njegove blagodati.

Stari Egipćani tako su voljeli koristiti sokove aloa vere za probleme s kožom, Rimljani su obožavali stolisnik kao glavno sredstvo za ublažavanje boli a daleki Istok tretirao je gripu i malariju pripravcima na bazi slatkog pelina.

No, vratimo se mi u sadašnjost. Odluka je pala i želiš krenuti sa edukacijom na polju ljekovitog bilja. No, kako krenuti? Načina je mnogo i ne postoji jedan koji je najispravniji. Ipak, želim naglasiti kako je jedan čimbenik zajednički svim metodama, a to je – strpljenje.

Vratit ću se na njega nešto kasnije, nakon što ti ponudim pet različitih metoda učenja, rangiranih od najjednostavnijih i – besplatnih, do onih koji zahtijevaju gotovo svakodnevno učenje, novac i veliki trud.

Pa, krenimo redom:

1. Mobilne aplikacije

Moderni svijet milenijalaca, generacije Y, Z i inih vrti se oko višesatne uporabe mobitela 24/7. Da sada ne ulazim u to koliko je takvo korištenje štetno ili ne, voljela bih ukazati i na pozitivne strane tog fenomena, a radi se prvenstveno o edukaciji.

Što se ljekovitog bilja tiče, postoji popriličan broj aplikacija na engleskom jeziku i najčešće funkcioniraju tako da fotografiraš određeni dio biljke, to učiniš što jasnije moguće te u konačnici aplikacija sugerira o kojoj je biljci riječ.

Potom tu istu biljku guglaš kako bi o njoj saznao koju informaciju više, a osobito posjeduje li ta biljka ikakva ljekovita svojstva.

Aplikacija koju bih osobno preporučila jer ima bogatu višeslojnu bazu podataka o bilju jest PlantNet.

No, valja biti na oprezu i uvijek dobro provjeriti da je to zaista ta biljka koju je aplikacija detektirala.

Guglaj fotke, članke, opise…traži vjerodostojnost informacije na više strana. Zašto? Zato jer postoji mnogo otrovnih vrsta koje su često vrlo slične ljekovitim, a to može dovesti do neželjenih i, ponekad, kobnih posljedica

 Online učenje

2. Web edukacija

Nastavno na mobilne aplikacije, dolazimo do sljedećeg izvora a to su – internet prostranstva.

Mnogo je web stranica danas posvećeno bilju, neke djeluju i kao svojevrsna enciklopedija kako ljekovitog, tako i ukrasnog bilja.

Naravno, brojniji su izvori na engleskom jeziku no ja ti toplo preporučujem krenuti od naših, hrvatskih stranica radi boljeg razumijevanja stručne terminologije kao i samog nazivlja, koje vrlo često može biti zbunjujuće.

Ovo su moja dva favorita:

Obje su stranice svojevrsne web enciklopedije ljekovitog bilja, obiluju detaljnim fotografijama kojima se možeš poslužiti u svrhu detekcije i determinacije određene biljke kao i korisnim informacijama poput staništa na kojem rastu određene vrste, za koju se svrhu koriste, jesu li štetne ili ljekovite (ili oboje) i tome slično.

Ja redovito posjećujem obe stranice i zaista mi bitno olakšavaju rad sa biljem.

 

3. Facebook grupe

 

Posljednji dodatak ovoj virtualnoj družini su popularne Facebook grupe.

Ima ih svakakvih; od onih koji su orijentirane (samo)promociji i prodaji prirodnih pripravaka, preko kvazi “sektaških” koje obećavaju kompletnu besmrtnost duha i tijela zbog uporabe određenih eteričnih ulja ali samo ako postaneš dijelom njihove nimalo ponzi nalik piramide, do onih koje su otvorene upravo zato da bi poučavale.

Jedna od potonjih, dakle ovih koje poučavaju, a koja je moj osobni favorit jest grupa “Samoniklo jestivo bilje”.

Svoje zanimljive objave o malo znanim biljkama koje rastu na području Hrvatske u toj grupi često dijeli i Stribor Marković, farmaceut sa bogatim znanjem, iskustvom i ljubavlju prema ljekovitom bilju.

Ukoliko želiš biti siguran u determinaciju neke biljke, ovo uopće nije loše mjesto za postaviti svoj upit.

 Djevojka bere ljekovito bilje na livadi

4. Stručna literatura – knjige, puno njih

Na početku bijaše riječ a ta riječ bijaše zapisana u knjigu. Jer jedna je majka knjiga, a sve su ostalo nijanse.

Kada je riječ o edukaciji, knjigama uistinu nema premca.

Sjećam se kako je moj nono uvijek posezao za svojim dvjema knjigama o ljekovitom bilju, prije nego što bi skupa odlazili u prirodu u potrazi za istim.

Zamisli samo, tadašnja je stručna literatura bila jedino što su stari travari imali. Dosta se oslanjalo i na znanje iz usmenih narodnih predaja, a knjige su umjesto fotografija biljki nudile njihove ilustracije. Pa se ti misli!

Nije bilo niti aplikacija niti weba gdje možeš provjeriti bereš li upravo tu biljku ili ne. Metoda “pokušaj - promašaj” kao i “uči od bližnjega svoga” bile su jedine metode pomoću kojih se učilo.

Možda zvuči čudno, no danas se ipak ne nudi neko veliko mnoštvo kvalitetnih knjiga iz područja fitoterapije i ljekovitog bilja.

Ipak, postoji nekolicina njih koje su zaista zlata vrijedne i koje bi u svojoj kućnoj biblioteci trebali imati svi koje iole zanima ljekovito bilje, a to su:

  • Božja biljna ljekarna”, autora patera Jure Marčinkovića
  • Kućna biljna ljekarna” autora Ivana Lesingera
  • Zdravlje iz Božje ljekarne”, autorice Marie Treben

Sve su tri knjige (odnosno zbir knjiga u slučaju Ivana Lesingera) odlična baza za izučavanje ljekovitog bilja. Svaka je napisana svojom metodologijom no jednako dobro tumače izgled, svojstva te načine korištenja ljekovitog bilja.

Austrijska travarka Treben njeguje pripovjedački stil koji je veoma zanimljiv i inspirativan, pater Marčinković sustavno se posvećuje svakoj biljci koja posjeduje ljekovita svojstva, dok to isto čini i Lesinger, a njegove knjige prate i odlične fotografije samog bilja.

 

5. Edukacija “in vivo” ili online – tečajevi, seminari, radionice

Na poslijetku, dolazimo do posljednje etape u učenju. Za ovu se metodu najčešće odlučuju oni koji su ozbiljno zagrizli u čaroban svijet ljekovitog bilja te su svoje znanje odlučili podići za još jedan, viši nivo.

Na raspolaganju su ti različite kombinacije koje nude osobe koje su i same prošle ovaj put, počevši od travara, preko biologa, botaničara, sve do farmaceuta. Da, farmaceuta.

 Polagano ispijanje čaja od ljekovitih trava

Što i koga odabrati?

Ja sam se, osobno, odlučila za tečaj kod Frane Herende, mag. pharm. fitoaromaterapeut (Panacea) i njegove edukacije toplo preporučujem

Najobuhvatnija ali i cjenovno najpaprenija bila bi ona edukacija čija se diploma na poslijetku unosi u radnu knjižicu i čiji su program verificirani od Ministarstva znanosti.

Jedan od vodećih primjera za takvu sustavnu edukaciju jest ona Učilišta Galbanum u Zagrebu. Sve dodatne informacije nalaze se na njihovim web stranicama.

That’s all, Folks!

Koju god metodu odabrao, ili možda više njih, naoružaj se vremenom i strpljenjem.

Svijet ljekovitog bilja čaroban je sam po sebi i lako te obuzme svojim nevidljivim pipcima tzv. “Wow! Hoću još!” faktora. No, takva filozofija često može dovesti do dodatnog zbunjivanja i totalnog kaosa, a to si ne želiš.

Riječ je, naime, o toliko velikom području čije sustavno izučavanje može potrajati cijeli životni vijek. Ali upravo se u tome i krije njegova ljepota.

Netko je jednom mudro rekao da ljepota leži u putovanju, a ne u samom odredištu. Kod ljekovitog bilja je zbilja tako. Promatraj ga, prati u svim ciklusima godišnjih doba, promatraj njegovu strukturu, izučavaj ljekovitost, a ako te neka biljčica baš toliko privuče, slobodno si presadi jedan primjerak na svoj balkon ili okućnicu.

Kreni polako, kreni od svojeg okruženja i susjedstva jer se često zna reći kako ono ljekovito bilje koje baš nama treba raste upravo u našem okruženju. Probaj ga pronaći pa mi javi je li uistinu tako.

Zeleni pozdrav šaljem,

Biljkoljupka

O autorici

Martina Tuta, klinički fitoterapeut i vlasnica Biljkoljupke

Biografija