Kantarionovo ulje

Kantarionovo ulje

Kantarionovo ulje je biljka koja naprosto donosi sunce u vaš život! Kantarion je poznat kao biljka sunca jer svojim zlatnožutim cvjetovima podsjeća upravo na energiju Sunca, a i samo je ime dobila po grčkom bogu sunca, Hiperionu (Hypericum perforatum L.). Bere se u doba kada je sunce najjače, u periodu od lipnja do kolovoza i to u najtoplijem dijelu dana (oko podneva).

Za izradu samog ulja koriste se cvjetovi i pupovi, no ako želite postići izrazitu ljekovitost ulja, prilikom same izrade koristit ćete isključivo cvjetne pupove koji su bogati aktivnim sastojkom hipericinom.

Što je kantarionovo ulje crvenije, to je i kvalitetnije, a duboka rubin crvena boja koju sam uspjela dobiti prilikom izrade ovog ulja nepogrešivi je pokazatelj njegove vrijednosti i ljekovitosti.

Za sve nas koji smo senzibilnija bića okrenuta duhovnom svijetu mnogo će značiti i činjenica da sam Gospinu travu brala na dan ljetnog Solsticija, oko podneva, na netaknutim planinskim livadama Gorskog Kotara.

Naime, Za vrijeme Ivanjske noći odnosno najkraće noći u godini, vjerovalo se kako cvijeće i biljke koje se prikupe u tom danu posjeduju posebnu ljekovitu i zaštitnu moć. Zbog najdužeg dana biljke koje upijaju svjetlost smatraju se izuzetno korisnima, a krijesovi koji su se palili u toj noći štitili su urode, stoku i ljude od svih nevolja. Stari su to, poganski običaji no krijesovi se jos i dan danas pale na mnogim mjestima u Hrvatskoj, kao obilježje blagdana Sv. Ivana Krstitelja.

O ljekovitosti Kantarionovog ulja govorio je jos i Hipokrat u doba antičke Grčke. U novo doba, dokazano je njegovo farmakološko djelovanje, naročito u vidu antidepresiva.

Posjeduje izuzetno antibiotsko, antivirusno te antidepresivno djelovanje, a koristi se za:

- zacjeljivanje rana

- kod lakših opeklina

- neurodermitisa

- reumatskih oboljenja

- ugriza kukaca

- hemeroida

- dekubitusa

- u tretmanu strija

- kod suhe i perutave te ispucale kože

- kod upaljenih vena i mišića

- kod čireva i akni

Odlično je masažno ulje pa ga je uputno koristiti u sportskim masažama za otklanjanje bolnih stanja pacijenata.

Mnoge će ga žene koristiti i u obliku vaginalnog protugljivičnog i protuupalnog tamponiranja, što pomaže i kod upala uzrokovanih virusom HPV-a.

Ulje Gospine trave bogato je flavonoidima koji pokazuju protuupalno djelovanje te potiču epitelizaciju kože.

Mogu ga koristiti i mala djeca, no valja imati na umu da se radi o fototoksičnom ulju te se nakon njegova apliciranja tretirani dio kože ne smije izlagati suncu naredna 24 sata.

Možda su vam vaše bake i none govorile o tome kako su kantarionovo ulje
koristile ljeti i pritom ne bi bježale od sunca, no moramo imati na umu da se tada radilo o drugačijim vremenima kada naša koža kao najveći ljudski organ još nije bila zatrovana različitim toksinima i teškim metalima iz hrane i vlastitog okruženja.

Takodjer, samo ulje ne bi smjeli koristiti epileptičari (mada se to više odnosi na oralnu primjenu), osobe koje uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi, osobe koje su pod terapijom antihistaminicima te žene koje uzimaju kontracepcijske preparate jer kantarion poništava njihovo djelovanje.

Ako vam pažnja jos nije pobjegla prilikom čitanja ovog teksta, još mi preostaje pozvati vas da si priuštite bočicu ovog istinskog eliksira koji će donijeti energiju sunca u vaše tijelo i duh.

Zaista sam ponosna na kvalitetu mog kantarionovog ulja, posebice stoga sto sam u njegovoj izradi koristila isključivo pupoljke bogate hipericinom, a samo branje odvijalo se na prekrasan, sveti dan - dan Solsticija, sv. Ivana Krstitelja, dan Sunca, dan slavljenja života. 

O autorici

Martina Tuta, klinički fitoterapeut i vlasnica Biljkoljupke

Biografija