Biljkoljupka Proizvodi

Znaš li kakav kozmetički proizvod stavljaš na kožu svoga djeteta?

Znaš li što znači ako je proizvod "dermatološki testiran"?

Zadovoljstvo mi je reći kako je naša premium baby&kids krema Babylicious, osim što je uspješno prošla inicijalna laboratorijska testiranja, dobila i još jedno priznanje, i to ono dermatološko 📄🥳

Što to konkretno znači za tebe, kao mamu koja svom djetetu nanosi Babylicious?

Mama i beba stavljaju kremu

Pokušat ću biti što kraća, a vjerujem da će ti ove informacije biti i zanimljive i korisne ne samo za Babylicious, već za svaku iduću kupnju bilo kojeg kozmetičkog proizvoda. Zato pročitaj sve što sam za tebe pripremila u nastavku.

Koje dokumente mora imati svaki kozmetički proizvod?

Naime, EU direktiva nalaže da je prije stavljanja (kozmetičkog) proizvoda na tržište, potrebno provesti opsežna laboratorijska ispitivanja koja utvrđuju ispravnost proizvoda, a rezultati ispitivanja sastavni su dio dokumentacije s podacima o proizvodu.

laboratorijska testiranja

Taj dokument kojeg treba imati SVAKI kozmetički proizvod skraćeno se zove PIF te je uobičajeno da on uključuje:

👩🏼‍⚕️ Analizu zdravstvene ispravnosti proizvoda

👩🏼‍⚕️ Ispitivanje učinkovitosti konzerviranja (Challenge testovi)

👩🏼‍⚕️ Provođenje testova stabilnosti

👩🏼‍⚕️ Odgovornu osobu za kozmetički proizvod

S ovim parametrima dolazimo do toga da je proizvod mikrobiološki siguran, da je pH vrijednost optimalna, da nema prisutnosti teških metala.

Nadalje, ako se radi o kremi koja obično u sebi sadrži visoki postotak vodene mase, izvode se Challange testovi koji traju cca 3 mjeseca, a koji promatraju da li je upotrijebljeni konzervans u samoj kremi dovoljno učinkovit u obrani protiv stvaranja mikroorganizama

Osim toga, testovi stabilnosti proizvoda promatraju različite parametre koji imitiraju normalne uvjete korištenja, skladištenja i transporta. Tako se testira temperaturno smrzavanje, vibracije, kompatibilnost ambalaže, UV zračenje i slično. Jedino nakon uspješno obavljenih testiranja, proizvod može dobiti svoj ROK trajanja ⏳

SVE ove parametre naš je Babylicious uspješno prošao💪🏻

Babylicous Biljkoljupka

To znači da ga možeš koristiti bez ikakve sumnje i straha, kroz rok od čak 2 godine (odnosno 6 mj nakon otvaranja, i to uz konzervans odobren za prirodnu kozmetiku)🙏

A što je s dermatološkim testiranjem?

E, sad; dolazimo do drugog dijela priče, odnosno dermatološkog testiranja.

Ono NIJE nužno da se proizvod stavi na tržište, no mi smo ga svakako htjeli napraviti obzirom da je riječ o osjetljivoj koži bebe i djece. 👶

U njemu se rade dermatološki testovi podnošljivosti i to na određenoj skupini volontera, kao što je to bio slučaj s Babyliciousom.

TEK NAKON pozitivnih rezultata tih testova, kao proizvođači smijemo napisati određene kozmetičke tvrdnje na samoj deklaraciji - u slučaju Babyliciousa, radi se o sintagmi “dermatološki testirano” te “pogodno za osjetljivu kožu”.

Nažalost, u većini trgovina, suvenirnica i slično, ovi papiri koji garantiraju sigurnost i stabilnost proizvoda, nisu uvjet za prodaju.

S druge strane, takve tvrdnje (* a i neke puno opasnije, poput “liječi x i y”), šakom i kapom pišu mnogi mali proizvođači diljem naše regije, bez da su prije napravili iti jedno testiranje.

Uzmimo u obzir činjenicu da sam PIF test, dakle onaj koji je nužan za stvaranje proizvoda na tržište, stoji oko 2.000 EUR, ponekad i više. Da sam dermatološki test stoji između 500 i 1.000 EUR. 

Dakle, skup sport. 

No, odgovornost koju imamo prema našim klijentima i kupcima, kao proizvođači, je daleko veća. 

Što se zapravo događa na tržištu?

Svjedoci smo svakodnevnih slučajeva “čudotvornih” prirodnih kremica koji se nude na tržistu, a po katastrofalnim posljedicama za zdravlje (nedavni primjer bio je “prirodna” krema za djecu s atopijom u koju je proizvođač potajice stavljao kortikosteroide. To je rezultiralo stravičnim posljedicama za ne jedno, nego više djece i to sa po život opasnim simptomima!!)

Pritom, moram adresirati jednu važnu stvar, sa ugla samih proizvođača, pošto sam i sama jedna od njih.

Naime, zbog svih silnih uvjeta koje mora zadovoljavati sama proizvodnja kozmetičkih proizvoda, bilo oni prirodni ili ne, zbog samih troškova koji se broje u desecima tisuća eura, često u samom startu sami proizvođači nisu u mogućnosti sve to isfinancirati.

Bit ću kompletno transparentna, to je bio i naš slučaj.  

Mi smo započeli priču s Biljkoljupkom iz čiste ljubavi i strasti prema prirodi, i sa posuđenih 1.000 (tadašnjih) kuna od strane naših roditelja koje smo investirali u kupnju prvih kozmetičkih sirovina.

Biljkoljupka tim

U samom smo početku radili prve formulacije, educirali se, učili, radili greške, mijenjali, prilagođavali. Tražili smo naše tržište, nasu nišu, naše kupce.

Pritom svjesni što radimo i kako radimo. Krajnje oprezni sa sirovinama, uvijek provjerenih i renomiranih proizvođača. 

Onda kad nam je postalo jasno da Biljkoljupka nije više samo hobi, da prerasta u jednu predivnu obiteljsku priču i brend, da brojimo zajednicu od više stotina vjernih kupaca, klijentica, naših vjernih starih ali i novih fanova, odlučili smo napraviti ne korak, već skok naprijed u smjeru vjerodostojnosti i integriteta.

Oni koji su tu najduže uz nas, od ljeta 2020-e, znaju da smo svu zaradu od Biljkoljupke tada odvajali za izgradnju Kuće ljekovitog bilja.

Jednom kad je ta priča uspješno privedena kraju, slijedio je novi krug ulaganja - kako u sam vizualni identitet brenda, novu ambalažu, logotip, novi, responzivni i intuitivni webshop, tako i u ekstenzivna laboratorijska testiranja za sve naše kozmetičke prozivode, uključujući i dodatna dermatološka testiranja.

Iako smo znali da su naši kozmetički proizvodi osvojili srca žena diljem regije, htjeli smo i službenu potvrdu rigoroznih laboratorijskih istrazivanja da je ovo što stvaramo 

👉🏼 sigurno

👉🏼 pouzdano

👉🏼 znanstveno utemeljeno

To smo i dobili. I neizmjerno smo ponosni na tu činjenicu jer to samo znači da ovo što stvaramo možemo ponuditi još većem broju žena i majki, ne samo unutar naše regije, nego i šire.


No, da se vratimo na priču o sigurnosti kozmetičkog proizvoda.

Što ti možeš učiniti, kao roditelj, kao žena, kao kupac kozmetičkih proizvoda?

👉🏼 Ako kupuješ direktno od proizvođača, zatraži papire! Zatraži na uvid dermatološki test. Imaš pravo na to!

👉🏼 Ako kupuješ u maloprodajnim lancima ili trgovinama/suvenirnicama/specialty shopovima, raspitaj se kod djelatnica imaju li oni obvezu traženja PIFova. Ili pošalji upit na mail. 

Ako ti je stalo do toga, naravno.

Mnoge od vas koje ovo čitaju znaju za INCI sastav na deklaraciji proizvoda. On jest važan. No, INCI možeš i skenirati te vrlo lako iščitati rezultate na jednom od brojnih web stranica/mobilnih aplikacija.

No, možeš li saznati da kozmetički proizvod ima svu potrebnu dokumentaciju? To je, pak, puno, puno teže.

Nažalost, naše tržiste nije do kraja regulirano i plovimo u sivoj zoni gdje ćeš, nažalost, za mnoge kozmetičke proizvode saznati da nemaju niti jedan jedini papir, a i dalje se (vrlo uspješno) prodaju i putem webshopova i u različitim trgovinama.

Zato, ako ti je stalo da znaš što nanosiš na svoju kožu, na kožu svog djeteta, učini ovo o cemu sam pisala.

Zatraži informaciju, zatraži papir! Imaš na to svo pravo!

A mi idemo proslaviti uspješne rezultate dermatološkog testiranja za Babylicious, pritom sa 100 % -nom sigurnošću svjesni činjenice da ovu premium baby kremu mogu koristiti i bebe/djeca s najosjetljivijom kožom. 

Jer tu informaciju nismo samo izmislili i stavili na deklaraciju kao marketinški trik koji će potencijalno privući veći broj kupaca, nego kao znanstveno potvrđenu činjenicu. 👩🏼‍⚕️💪🏻

Koji piece of mind za svaku mamu, zar ne?

Mama i dijete

Koja su tvoja iskustva s kupovinom kozmetičkih proizvoda? Jesi se ikad “opekla” na nešto što je trebalo biti “prirodno”?

Piši mi na Instagramu ili na mail info@biljkoljupka.com. 

O autorici

Martina Tuta, klinički fitoterapeut i vlasnica Biljkoljupke

Biografija