Kintsugi – tinktura korijena gaveza

16,93  (127,56 kn)

Prije svega valja znati zašto tintura gaveza, a ne gavezova mast?

Tinktura je namijenjena olakšavanju akutnih, jakih bolova u kostima i mišićima te će djelovati jače i brže u odnosu na gavezovu mast. Olakšava tegobe poput išijasa, upale živaca i vena, osteoporoze, hematoma, uganuća i iščašenja zglobova.

Međutim, kako se radi o alkoholnoj tinkturi, preporučuje se apliciranje na bolni dio tijela do dva puta dnevno, dok se za eventualno naknadno apliciranje savjetuje gavezova mast koja se može koristiti bez ikakvih organičenja.

A zašto Kintsugi?

Kintsugi je drevna japanska tehnika popravljanja slomljenih komadića keramike u jednu cjelinu.

Zlatnim šavom se tako, poput tankih niti, povezuju razlomljeni komadi i starim se predmetima vraća novi duh i upotrebljivost.

Upravo tako djeluje i ljekoviti gavez, koji sa svojim ljekovitim tvarima obnavlja slomljene, umorne, bolne i oštećene dijelove tijela te im udahnjuje novi život i snagu.

Gavez, stoga, možemo promatrati kao biljni kintsugi <3

 

Sastav: Symphytum officinale L. radix (gavezov korijen), 42% domaća šljivovica (Prunus domestica L.)

Pakiranje: 50ml

Oprez: Tinktura gaveza nije namijenjena za oralnu primjenu te se ne smije aplicirati na velike, otvorene rane.

 

Nema na zalihi

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK Kategorija:

Za razliku od svoje “starije sestre”, gavezove masti, koja je svoju popularnost stekla u narodnoj medicini još davnih dana, tinktura korijena gaveza njezin je tihi pratitelj koji djeluje iz sjene.  No, sasvim nepravedno.

Dozvoli mi da ti ispričam jednu kratku priču:

Prije dvije godine, radeći posao turističkog vodiča koji iziskuje mnogo hodanja i stajanja, ulovila me nesnosna bol u stopalu. Odlazim u ljekarnu i tamo mi nude svakojake gelove, od aloe do ioniziranog srebra, no ništa pomoglo nije. 

Tada pokušavam naći nekakvo rješenje online i dolazim do teksta upravo o ovoj ljekovitoj biljci, čarobnom gavezu. Takozvanom crnom korijenu. Točnije, njezinoj vodenoj inačici u obliku tinkture.

Naručujem je odmah jučer, jer kad nešto boli, pokupovao bi čovjek sve što ovaj svijet i sazviježđe nude.

Čim je paket stigao, stopalo sam doslovce okupala u tinkturi gaveza a oko mene, umjesto oblaka parfema, hlapio je alkohol, turisti su me čudno pogledavali no, što se mora, mora se, zdravlje ne pita, a noge još manje.

Long story short, tinktura je pomogla gotovo pa odmah. Bol se ublažila i nakon 7 dana svakodnevnog mazanja, ja sam bila novi čovjek, a moje stopalo je doživjelo renesansu.

Ovo je samo moj primjer, no bilo je još mnogih takvih u mojoj okolini, što za bolove uzrokovane išijasom i upalom živaca, što sa bolnim koljenima itd.

Sad ćeš se vjerojatno počešati po glavi i pomisliti: “Pa dobro, što da ja onda sebi kupim? Mast ili tinkturu?

A evo i odgovora jer je pitanje skroz na mjestu.

U slučajevima kada gavez treba unijeti i umasirati dublje pod kožu, u upalnim stanjima poput išijasa, uganuća, bolova i slično, onda ćemo kao aktivnu terapiju upotrijebiti tinkturu gaveza

Međutim, ako je sama površina kože veoma oštećena, primjerice u obliku rana, osipa, prijeloma, hematoma i slično, radije posežemo za gavezovom masti, jer će nas u protivnom alkohol iz tinkture peći te ćemo tako još pogoršati stanje epitela.

No, jedno je sigurno; u  bilo kojem obliku da ga koristiš, gavez bi svakako trebao biti dijelom tvoje kućne ljekarne, bez obzira na spol, dob i godine.

Osobito ga vole koristiti sportaši, planinari i ljubitelji svježeg zraka, jer opreza u prirodi nikad dovoljno. Uvjerih se na vlastite oči i na vlastitoj koži.

Pritom imaj na umu da gavez nikako nije namijenjen za oralnu primjenu (u tom slučaju postaje otrovan) te ga valja izbjegavati u slučaju velikih otvorenih rana.

Sastav: Symphytum officinale L. radix (gavezov korijen), 42% domaća šljivovica (Prunus domestica L.)