MOJA PRVA DJEČJA TINKTURA – KADA TRBUŠIĆ BOLI, A ČAJ MI JE BAŠ FUJ!

Svim mamama, pa tako vjerojatno i tebi, draga mama, koja čitaš ove retke, ovakva situacija nažalost nije strana:

Muku mučiš sa svojim najdražim malim bićem oko odabire zdrave hrane, no on/ona uporno lupa po slatkom i nezdravom. Situacija često završava tantrumima zbog kojih guraš glavu u jastuk, vrišteći od bespomoćnosti, i turaš mu/njoj „samo“ taj sporni komadić čokolade u usta. Još samo ovaj put.

No, djeca kao djeca, ne znaju prepoznati da im nešto škodi, a ako su baš jako mali, ne znaju se niti tako dobro izraziti. Naravno, ako se skučeni drže za trbuščić, mamino šesto čulo proradi još jučer i ona, naravno, dobro pretpostavi da je u pitanju problem sa želucem.

I, što sad? Koji je idući korak?

Naravno, panici mjesta nema, jer ne želiš biti jedna od onih mama koja paničari zbog sitnice, no svom djetetu želiš najbolje i želiš da ga prestane boljeti odmah SADA, što god to bilo.

Djeca su veoma osjetljiva i krhka bića, a ti to, draga mama, jako dobro znaš i ne želiš svome djetetu ponuditi baš bilo kakvo rješenje. 

ČAJ MI JE BAŠ FUJ!

Gotovo ćeš, bez iznimke, najprije posegnuti za čajem, posebice onim od kamilice. Neke od vas čule su i za dobrobiti mente i matičnjaka za probavni sustav, pa ste možda i to uvrstile u svoju rutinu.

I to je odlično.

Čaj je prirodan, blagotvoran i – pomaže.

No, što ako dijete neće piti čaj ni za živu glavu? Imam ja takve dvije mudrice u svojoj oklini. Ne ide pa ne ide. Probaš sa medom (on je zdraviji), ne ide. Ideš na šećer, svjesno, ne ide. Ideš na nekakve blago zastrašujuće priče, znaš da to nije dobra metoda, ali kvragu, čaj se popiti mora i ti znaš što je za tvoje dijete najbolje.

Slabo ti je već od same pomisli na sve te silne korake koje moraš poduzeti, čak toliko da i ti počinješ osjećati nervozu u želucu, glavi, ma svugdje.

Postoji li ipak drugačije, lakše i bezbolnije rješenje?

Pazi sad ovo; Biljkoljupka kaže – DA!

I to u vidu nečeg toliko finog i slatkastog što će djeca popiti, poput sirupića za kašalj, bez gnušanja. Nešto kao sirup od borovih iglica. Njam!

Radi se o bezalkoholnoj tinkturi, odnosno biljnim kapima na bazi biljnog glicerina koji ima prirodno slatkasti okus a radi se o izrazito blagotvornom sastojku koji se često upotrebljava u izradi prirodne kozmetike. 

BEZALKOHOLNA TINKTURA ZA DJECU NA BAZI LIMUNSKE VERBENE

biljkoljupka-kids-djecja-tinktura-za-bolove-u-zelucu-i-losu-probavu

Znate ono pravilo – ono što ne mogu jesti, ne ide ni na moju kožu?

Upravo sam se tom niti vodila u izradi ove tinkture koja je baza nove Biljkoljupkine linije „Biljkoljupka KIDS“, gdje sam najveću pozornost posvetila upravo nježnosti i osjetljivosti tih naših malih bića.

No, koji je to čaroban sastojak ove tinkture, jer od samog glicerina bol u želucu neće otići?

Sastojak uistinu jest čaroban jer ja sam se, osobno, u ovu biljku zaljubila na prvi – miris.

Postoji to neko ljekovito bilje koje je podjednako drago i muškom i ženskom rodu, odraslima i djeci. Jednostavno, na prvu osvaja svojim mirisom, aromom i čarobnim okusom.

E, takva je limunska verbena. Glavom i bradom.

LIMUNSKA, ŠTO ?!

Listovi limunske verbene

Ne, nije riječ o limunskoj travi, niti o limeti, niti o cejlonskoj citroneli. Limunska verbena je priča i svijet za sebe, a njena pradomovina je Južna Amerika. 

Na našem se tlu možda najbolje udomaćila kod susjeda Talijana i to osobito na južnom dijelu talijanske čizme, gdje već stoljećima slovi kao dobro čuvani, tajni sastojak ukusnog likera limoncella. 

No, o limoncellu nekom drugom prilikom, jer ova biljka ima pregršt ljekovitih sastojaka da bi ostalo sve samo na iću i piću. 

Naime, ovo je prva tinktura u kolekciji Biljkoljupke koju sam namijenila baš – djeci.

Zašto baš njima?

Prvenstveno, inspirirala sam se svojim nećacima (6 i 8 godina) koji često muku muče sa lošom probavom. Bilo da je riječ o zatvoru, dijareji, plinovima, napuhnutom i bolnom trbuščiću, pa čak i hemoroidima,  svako malo neka muka po probavi.

Mnogo je biljaka koje tu mogu pomoći, poput stolisnika, divljeg mažurana, čak i encijana, no sve su to biljke za koje osobno smatram kako djeci mogu biti preteške i time dodatno opteretiti njihov mladi i nepotpuno razvijeni probavni sustav.

Tu je, naravno, i dobra stara kamilica koja je uvijek dobar izbor.

No, kao što sam vam već prije napisala, što ako dijete neće piti čaj? Moji ga neće nacrtanog vidjeti. Ili, što ako se ne nalazite u kući ili bilo gdje kamo je čaj dostupan?

Upravo u tom trenutku, na scenu stupa bezalkoholna tinktura limunske verbene!

LIMUNSKA VERBENA – DOBRA ZA PROBAVU, OPORAVAK MIŠIĆA I KOD NERVOZE

Vrlo nježnog karaktera, ova ljekovita biljka pomoći će kod raznolikog spektra probavnih smetnji, a usput će lagano smiriti dječju nervozu kroz djelovanje na centralni živčani sustav.

Osim toga, suvremena fitoterapija preporučuje konzumiranje limunske verbene kao pomoć kod oporavka mišićnog tkiva uslijed jakih fizičkih napora, tako da je slobodno mogu koristiti i vaši mali sportaši i sportašice.

Mame bi mogla razveseliti činjenica da posljednja istraživanja govore u prilog pozitivnim učincima limunske verbene u smanjenju tjelesne težine, obzirom da polifenoli u biljci povoljno djeluju na osjećaj gladi.

Stoga, drage mame biljkoljupke, slobodno vašim klincima ukradite koju kapljicu ove bezalkoholne tinkture slatkastog okusa. 

Djeca će je voljeti piti jer ih podsjeća na slatkiš, a mame…pa, javite mi same vaše dojmove 🙂

Limunsku verbenu uzgajam po eko standardima u svom vlastitom vrtu, a uskoro se nadam i presadnicama, jer je biljka toliko divna da zaslužuje biti u mnogim kućanstvima, bilo kao fini aromatičan, hladan ljetni čaj, bilo kao tinktura za probavne teškoće naših najmlađih.

Tko je želi probati, trk’ na Biljkoljupkin webshop, zalihe su ograničene.