MAST DRUIDA

Nakon što je u prva dva adventska tjedna fokus Biljkoljupkine limitirane božićne kolekcije kroz Orašara i Buru bio na oralnoj higijeni, u novom se tjednu okrećemo nečem sasvim novom i uzbudljivom.

Treći adventski tjedan simbolizira najsnažniju emociju čovjeka, a to je emocija ljubavi.

Vođena upravo ljubavlju prema samoniklom ljekovitom bilju, izradila sam ovaj divan prirodni pripravak kojeg ćemo osobito cijeniti zimi te mu dodijelila čarobno ime, mast druida.

Mast druida rađena je tehnikom hladne izrade, a radi se o drevnom receptu za kojeg se smatra da je svoj put pronašao od stare keltske kulture, preko germanskih plemena, sve do fitoterapije 20.stoljeća, kada je ova usmena predaja dobila svoj pisani trag pod autorskom palicom austrijske travarke Marije Treben, jedne od pionirki u liječenju ljekovitim biljem.

No, što se nalazi u samoj masti? 

Glavni sastojak su tzv. bijeli biseri, odnosno bobice iznimno ljekovite bijele imele (Viscum Album). Ovu biljku posebno su cijenili stari Kelti i njihovi svećenici druidi, koji su me inspirirali da ovoj ljekovitoj masti nadjenem upravo to, čarobno ime.

Bijela imela (Viscum Album)

Druidi su bili najcjenjeniji sloj društva starih Kelta i bili su mnogo više od samih svećenika. Nosili su u sebi bogato znanje, odgovornost, obnašali dužnost sudaca, učitelja i iscjelitelja. Iscjeliteljske su sposobnosti iskazivali stvaranjem pripravaka od ljekovitih trava, a bijelu su imelu osobito cijenili i štovali.

Smatralo se kako je bijela imela simbol hrabrosti i nepobjedivosti, ali i plodnosti, te su, stoga, njezine grančice bile rado viđen gost u svakom domu. 

Čak je u popularnom animiranom filmu o Asterixu i Obelixu jedna od najupečatljivijih scena upravo ona prije odlaska u borbu i lov, kada je luckasti Asterix običavao popiti bočicu čarobnog napitka za nadljudsku snagu. Tajni sastojak tog napitka bila je upravo – bijela imela.

Druidi su bili svećenici i čarobnjaci mistične Keltske kulture

No, vratimo se na trenutak na samu mast. Ona se izrađuje samo i isključivo od bijelih bobica ljekovite imele koje se beru baš sada, tijekom prosinca. Posebno me raduje činjenica što sam imelu uspjela ubrati sa stabla domaćina za kojeg se smatra da imeli daje posebna, najljekovitija svojstva – drevnog hrasta.

Naime, bijela imela je poluparazit, nema svoje korijenje već obitava visoko u krošnjama listopadnog i zimzelenog drveća, stoga je njezino skupljanje vrlo zanimljiva, gotovo pa akrobatska aktivnost.

Bijela imela kao polu-parazit visoko u krošnjama listopadnog drveća

Premda bijele bobice imele, njezini biseri, nisu za oralnu upotrebu (obzirom da njezine koštice sadrže otrovnu skupinu kemijskih spojeva), izuzetno su ljekoviti na našoj koži te ih koristimo upravo zimi, kada su vanjske temperature niske.

Ova mast tako će biti prva pomoć i spas kod ozeblina, osobito pozeblih ušiju, nosa te stopala i ruku. 

Evo za što sve koristimo mast od bobica bijele imele:

  • kod ozeblina, za zagrijavanje  pothlađenih dijelova tijela
  • kod upaljenih vena
  • kod vanjskih čireva
  • za poticanje prirodne tjelesne cirkulacije

Mast druida tako sam izrađivala od svježih, netom ubranih bobica bijele imele te nesoljene, domaće masti od crne slavonske svinje, uz dodatak nekoliko kapljica eteričnih ulja za dodatno poticanje cirkulacije i ljepši miris.

Ova se mast ne filtrira i ne procjeđuje, jer se takvim postupcima gubi na ljekovitim supstancama ploda imele, stoga ćeš prilikom mazanja imati osjećaj laganog pilinga, a radi se ni o čemu drugom nego o čvrstim ostacima biljnog materijala.

Mast Druida od bobica bijele imele protiv ozeblina i upaljenih vena
Biljkoljupkina Mast Druida od bobica bijele imele

Samo nemoj doći u iskušenje da mast počneš jesti ili na njoj spravljati neko jelo, pretty please.

“Mast druida” posebno će cijeniti  svi ljubitelji zimskih aktivnosti na otvorenom; od skijaša i snowbordera, preko planinara i hikera. Jer znamo kako naši tjelesni ekstremiteti znaju pozepsti pod snježnim pokrivačem. Brrrrrrrrr! 

Iz svih gore navedenih razloga, mast druida dolazi u izuzetno ograničenim količinama, stoga ukoliko si i ti jedna od onih koje zimi često griju svoje pothlađene nosiće, uši, ruke i stopala, trk po svoj primjerak na Billjkoljupkin webshop.

Tvoja,

Biljkoljupka