KANTARIONOVO ULJE

Paznja, Biljkoljupci! Molim vas da odvojite koji trenutak vise za citanje ovog posta. U njemu predstavljam nesto puno vise od samog proizvoda, nesto za sto zaista smatram da bi svi, bez iznimke, trebali imati u svojoj kucnoj ljekarni.

Duboko vjerujem u simboliku stvari i pojava, stoga vam ovu pricu dijelim na blagdan Velike Gospe a rijec je o meni mozda najdrazoj biljci, Gospinoj Travi.

Rijec je o biljci koja naprosto donosi sunce u vas zivot! Kantarion je poznat kao biljka sunca jer svojim zlatnozutim cvjetovima podsjeca upravo na energiju Sunca, a i samo je ime dobila po grckom bogu sunca, Hiperionu (Hypericum perforatum L.). Bere se u doba kada je sunce najjace, u periodu od lipnja do kolovoza i to u najtoplijem
dijelu dana (oko podneva).

Za izradu samog ulja koriste se cvjetovi i pupovi, no ako zelite postici izrazitu ljekovitost ulja, prilikom same izrade koristit cete iskljucivo cvjetne pupove koji su bogati aktivnim sastojkom hipericinom. Sto je kantarionovo ulje crvenije, to je i kvalitetnije, a duboka rubin crvena boja koju sam uspjela dobiti prilikom izrade ovog ulja nepogresivi je pokazatelj njegove vrijednosti i ljekovitosti.

Za sve nas koji smo senzibilnija bica okrenuta duhovnom svijetu mnogo ce znaciti i cinjenica da sam Gospinu travu brala na dan ljetnog Solsticija, oko podneva, na netaknutim planinskim livadama Gorskog Kotara.

Naime, Za vrijeme Ivanjske noći odnosno najkraće noći u godini, vjerovalo se kako cvijeće i biljke koje se prikupe u tom danu posjeduju posebnu ljekovitu i zaštitnu moć. Zbog najdužeg dana biljke koje upijaju svjetlost smatraju se izuzetno korisnima, a krijesovi koji su se palili u toj noći štitili su urode, stoku i ljude od svih nevolja. Stari su to, poganski obicaji no krijesovi se jos i dan danas pale na mnogim mjestima u Hrvatskoj, kao obiljezje blagdana Sv. Ivana Krstitelja.

O ljekovitosti Kantarionovog ulja govorio je jos i Hipokrat u doba anticke Grcke.U novo doba, dokazano je njegovo farmakolosko djelovanje, narocito u vidu antidepresiva. Posjeduje izuzetno antibiotsko, antivirusno te antidepresivno djelovanje, a koristi se za zacjeljivanje rana, kod laksih opeklina, neurodermitisa, reumatskih oboljenja, ugriza kukaca, hemeroida, dekubitusa, u tretmanu strija, kod suhe i perutave te ispucale koze, kod upaljenih vena i misica,
kod cireva i akni. Odlicno je masazno ulje pa ga je uputno koristiti u sportskim masazama za otklanjanje bolnih stanja pacijenata.

Mnoge ce ga zene koristiti i u obliku vaginalnog protugljivicnog i protuupalnog tamponiranja, sto pomaze i kod upala uzrokovanih virusom HPV-a.

Ulje Gospine trave bogato je flavonoidima koji pokazuju protuupalno djelovanje te potiču epitelizaciju kože. Mogu ga
koristiti i mala djeca, no valja imati na umu da se radi o fototoksicnom ulju te se nakon njegova apliciranja tretirani dio
koze ne smije izlagati suncu naredna 24 h. Mozda su vam vase bake i none govorile o tome kako su kantarionovo ulje
koristile ljeti i pritom ne bi bjezale od sunca, no moramo imati na umu da se tada radilo o drugacijim vremenima
kada nasa koza kao najveci ljudski organ jos nije bila zatrovana razlicitim toksinima i teskim metalima iz hrane i vlastitog okruzenja.

Takodjer, samo ulje ne bi smjeli koristiti epilepticari (mada se to vise odnosi na oralnu primjenu), osobe koje uzimaju lijekove protiv zgrusavanja krvi, osobe koje su pod terapijom antihistaminicima te zene koje uzimaju kontracepcijske preparate jer kantarion ponistava njihovo djelovanje.

Ako vam paznja jos nije pobjegla prilikom citanja ovog posta, jos mi preostaje pozvati vas da si priustite bocicu ovog istinskog eliksira koji ce donijeti energiju sunca u vase tijelo i duh. Zaista sam ponosna na kvalitetu mog kantarionovog ulja, posebice stoga sto sam u njegovoj izradi koristila iskljucivo pupoljke bogate hipericinom, a samo branje odvijalo se na prekrasan, sveti dan – dan Solsticija, sv. Ivana Krstitelja, dan Sunca, dan slavljanja zivota 

Sastav: Hypericum perforatum L. (flos), hladno presano ulje suncokreta (Helianthus annuus) sa OPG-a Domjanic.