grafika za novi blog o plućnjaku i tinkturi lakse se dise

Doktore, je li istina da plućnjak čisti pluća?

Prvo duboko udahni, a potom polako i dugo izdahni.

Osjećaš li snagu svojih pluća, svoga štita koji je najizloženiji utjecaju vanjskoga svijeta?

Dišeš li uistinu „punim plućima“?

Plućnjak, Pulmonaria Officinalis, samonikla je proljetnica koja potiče obnovu pluća

Zanimljiv razgovor s epidemiologom

Prošle sam zime, taman pred Božić, oboljela od ovog svima znanog pandemijskog virusa koji je naše živote rastavio na proste faktore. Nakon nekoliko dana, zvoni mi telefon, a s druge strane ugodan glas mlade epidemiologinje. Raspituje se o mom stanju i simptomima.

Nakon mojih školskih odgovora, sugerirala mi je da pijem čaj od jedne biljke, aludirajući pritom da za nju vjerojatno nikad prije nisam čula.

Try me, mislim si ja, ipak pričaš sa Biljkoljupkom 😉

Plućnjak, biljka plućnjak, zadivljeno će ona. Pijte puno čaja od plućnjaka, on vam baš podiže imunitet pluća i znate, ima nešto fascinantno; njegovi listići baš podsjećaju na naša pluća…

Zahvalila sam se epidemiologinji i odgovorila joj sa dodatnim savjetima o biljčicama koje bi preporučila za sličnu namjenu. Bio je to vrlo ugodan razgovor, a mene je obasula sreća jer sam se prvi put susrela s epidemiologom koji je preporučio – terapiju biljem.

Podbjel, Tussilago Farfara, jedan je od prvih vjesnika proljeća i istinski kašljoborac

Što ovom pričom želim poručiti baš tebi koja čitaš ove retke?

Da duboko vjerujem kako se svo zdravlje ovog svijeta nalazi u nama i Prirodi oko nas.

Dakako, pritom ne bježeći od medicine, već, naprotiv, služiti se njezinim dostignućima u simbiozi sa podrškom čarobnog biljnog svijeta.

Plućnjak – zaboravljeni biljni saveznik naših pluća

Plućnjak je divna proljetnica čiji listovi zaista podsjećaju na plućna krila i samim time nas odmah asocira za koju je namjenu možemo koristiti. Shvatili su to još i naši preci te prvi zapisi o njezinoj primjeni kod plućnih bolesti datiraju još iz 11.stoljeća iz pera Sv. Hildegarde.

Osim toga, plućnjak ćemo koristiti i kod bronhitisa, prehlada, promuklosti te čestih upala grla.

Tajna njegove ljekovitosti je silicijeva kiselina kojim je bogat njegov cvijet i list, a ona potpomaže obnovu tkiva nakon upale te time posljedično djeluje i na podizanje plućnog imuniteta.

No, u sastavu biljne tinkture „Lakše se diše“ nije samo plućnjak.

Dvije vrste jaglaca, Primula Veris i Primula Vulgaris, u sastavu su tinkture “Lakše se diše”

Naime, ljekovito samoniklo bilje često ima učinkovitije djelovanje na dobrobit našeg zdravlja ako ga međusobno kombiniramo, poštujući pritom njihovu namjenu i sam fitokemijski sastav.

Jaglac i podbjel za sinergijski učinak tinkture “Lakše se diše”

Tako sam divni plućnjak u ovoj tinkturi sljubila s još tri proljetnice – dvijema vrstama proljetnog jaglaca i aromatičnim podbjelom, prvim vjesnikom proljeća.

Jaglac je odličan ekspektorans, razrjeđuje sluz te djeluje protubakterijski. Jednako dobro pomaže i kod onog napornog, suhog kašlja kao i onog produktivnog koji nam često noću ne da spavati. Pritom djeluje blago smirujuće, tako da se često preporučuje i kod nervoze i nesanice.

A što, pak reći, o podbjelu? Proljetnici koja svojim žutim cvjetkom prva oboji tmurne zimske livade i tako nagovještava novi ciklus, novo buđenje prirode?

Podbjel, osim što je istinski kašljoborac, blagotvorno djeluje i na upalu grla i nosa, pritom razrjeđujući sluz i djelujući antibakterijski. Osobito je koristan i kod pušaškog kašlja, a cvijet mu je vrlo aromatičan te jestiv u svom sirovom obliku, pa stoga može postati zdravim dodatkom mnogih proljetnih salata. Mljac!

I to je priča o tinkturi „Lakše se diše“. Zapravo, sam početak priče.

Ako se odlučiš upravo za ovu tinkturu, pij je redovito, svjesno i s namjerom – da zacijeli tvoja pluća, tvoj štit od vanjskog svijeta. Da podigne respiratorni imunitet i da uz nju zaista dišeš – punim plućima <3